Icon

info@doktorkursatgul.com

Icon

Halaskargazi Mah. Halaskargazi Cad. 38-66 K:4 D:57 Lotus Nişantaşı - Şişli


Astım Atakları ve Sebepleri Nelerdir?

Astım Atakları ve Sebepleri Nelerdir?

Astım, hava yolu duyarlılığının artmasına bağlı olarak gelişen kronik bir hastalıktır. Hava yollarının etrafındaki kasların gerginliğinin neden olduğu nefes alıp vermenin aniden kötüleşmesidir. Astım krizi sırasında hava yolu duvarları da şişebilir veya iltihaplanabilir. Bu durumda normalden daha fazla balgam çıkarabilir. Tüm bu faktörler nefes almada zorluk, hırıltılı solunum, öksürük, nefes darlığı ve günlük aktivitelerde güçlük gibi belirtilere neden olabilir. Tekrarlayan öksürük ve hırıltı ile karakterizedir. Hem büyük hem de küçük hava yollarında problem olabilir.

Astımlı hastaların bronşlarında mikrobiyal inflamasyon yoktur. Sonuç olarak bronşlarda salgı artar, bronşların duvarları kasılır ve hasta astım krizi geçirir. Toz, duman, kokular ve polen astımı tetikleyebilir. Astım alerji ile birlikte veya alerjiden bağımsız da olabilir.

Astımın Nedenleri Nelerdir?

  • Ailede astım varlığı
  • Solunma yoluyla toz ve kimyasal maddelere maruz kalan meslekler
  • Bebeğin alerjenlere maruz kalması
  • Bebeğin ciddi bir solunum yolu hastalığının var olması
  • Anne adaylarının hamileyken sigara içmesi
  • Yoğun dumana maruz kalma

Astımınız varsa, nefes aldığınızda hırıltı duyabilirsiniz. Göğsünüzde tıkanıklık ve gerginlik hissi varsa veya çok hızlı nefes alıyorsanız, bu aynı zamanda bir astım belirtisi olabilir. Astım krizi sırasında kişi konuşmakta ve hareket etmekte güçlük çekecektir. Dudaklar ve tırnaklarda morarma astım krizinin semptomlarından biridir. Astım atakları olan kişiler nefes almakta zorlandıklarında endişe ve panik hissederler. Boyun ve göğüs kaslarında belirgin bir kasılma hissederler.

Astım hastaları nelere dikkat etmelidir?

Halı, kilim, kadife perde ve pelüş oyuncaklar gibi toz tutan eşyalardan uzak durulmalıdır. Yatak ve yorgan sentetik olmalı, yün veya pamuklu olmamalıdır. Çarşaflar her hafta yıkanmalıdır. Halı güçlü bir elektrik süpürgesi ile temizlenmelidir. Ev ortamı nemli olmamalı ve iyi havalandırılmalıdır. Alerjik astımı olan kişiler, bahar aylarında arabaların ve evlerin camlarını kapatmalıdır. Mümkünse evcil hayvanlar evde tutulmamalıdır. Polen mevsiminde maske kullanılmalıdır. Dışarıdan geldikten sonra üstünü değiştirip yıkanmalıdır. Küf ve mantar içeren eşyalar evden çıkarılmalıdır. Astımı olan kişiler sigara içmemeli veya sigara içilen bir ortamda bulunmamalıdır. Astımlı hastaların solunum yolu hastalıklarına yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle grip aşısını her yıl Eylül ve Ekim aylarında yaptırmaları uygundur. Enfeksiyon durumunda astım ilacının dozu hekim tarafından yeniden ayarlanmalı  ve uygun antibiyotikler başlanmalıdır. Soğuk havalardan kaçınmalıdır. Bazı astım hastalarında egzersiz astım krizini tetikleyebilir. Bu nedenle egzersize başlamadan önce solunum yollarını genişleten ilaçlar alınması gerekebilir. Tozlu ortamlarda egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır. Astımı olan bazı kişilerin mide reflüsü vardır. Mide reflüsü atakları astımı artıracaktır. Bu nedenle uygun şekilde tedavi edilmelidir. Astım, çocuk doktorları, iç hastalıkları uzmanları, göğüs hastalıkları uzmanları ve alerji uzmanları tarafından takip ve tedavi edilebilir.

Egzersiz, alerjenler veya belirli kimyasallar durumu kötüleştirebilmesine rağmen, astım belirtileri genellikle nefes alırken ve verirken nefes nefese kalma veya ıslık sesi, öksürük, göğüs ağrısı veya gerginliği, nefes darlığı şeklindedir.

Astım genellikle kuruluk, balgamsız öksürük, nefes darlığı, göğüste basınç ve hırıltı şeklinde kendini gösterir. Bu belirti tekrarlar ve ataklar halindedir. Ataklar arasında hasta kendini rahat hissediyor. Genellikle akşam veya sabah ortaya çıkar. Kendiliğinden veya ilaçla düzelir. Bireye özgü bazı tetikleyiciler semptomlara neden olabilir. Belirtiler yıl boyunca mevsimsel olarak değişebilir.

Astım, her yaştan insanı etkileyebilen ve kontrol edilmezse günlük aktiviteleri ciddi şekilde kısıtlayabilen kronik bir hastalıktır. Astım, bir atak sırasında hava yolu tıkandığında ortaya çıkan bir hastalıktır. Hava yolunda mikrobiyal olmayan iltihap olabilir. Bu iltihap, hava yolu duvarlarının şişmesine ve ödemine neden olarak akciğerlerin uyarıya aşırı duyarlı hale gelmesine neden olur.