Icon

info@doktorkursatgul.com

Icon

Halaskargazi Mah. Halaskargazi Cad. 38-66 K:4 D:57 Lotus Nişantaşı - Şişli


Diyabetin Nedenleri Nelerdir?

Diyabetin Nedenleri Nelerdir?

Diyabet, birçok hastalığın ana kaynağı olarak da nitelendirilebilecek bir hastalıktır.  Diyabet, (şeker hastalığı) pankreas bezinin yeterli seviyede insülin hormonu üretememesi veya hiç üretememesinden kaynaklanan kronik bir hastalıktır. Sağlıklı bir insanın kanında bulunması gereken insülin miktarı 70-100 mg/dl ‘iken, hasta bireylerin kanında insülin seviyesi (açlık kan şekeri baz alındığında) 126 mg/dl seviyelerindedir. Tip 1 ve Tip 2 Diyabet olarak ikiye ayrılır. Halk arasında en çok görülen türü Tip 2 Diyabettir.

Diyabet ( şeker hastalığı) Belirtileri Nelerdir?

En çok rastlanan diyabet belirtileri arasında;

  • Doymama hissi
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • El ve ayaklarda uyuşma
  • Bulanık görme
  • Yara iyileşmesinde gecikme
  • Sık idrara çıkma
  • Aşırı susama
  • Ağız kuruluğu

sayılabilir.

Diyabet (şeker hastalığı) Nedenleri?

Diyabetin ortaya çıkmasında birçok neden vardır bu nedenlerin başında insanların az hareket etmeleri, gereğinden fazla günlük karbonhidrat tüketimi, aşırı kilo, ileri yaş, stres, hareketsizlik ve genetik geçişli diyabet hastalığı gibi etkenler bulunur.

Diyabet Çeşitleri Nelerdir?

Tip 1 Diyabet (insüline bağımlı diyabet): Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkar ve hastanın sürekli olarak dışarıdan insüline muhtaç olması söz konusudur.

Tip 2 Diyabet: Vücuttaki hücrelerin insüline karşı duyarsızlaşmış hale gelmesiyle oluşur.

Gestasyonel Diyabet: Gebelik zamanında ortaya çıkan diyabet türüdür.

Gizli Şeker: Hastaya Tip 2 Diyabet tanısı konulmadan önceki kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesi ve öylece devam etmesi durumudur.

Lada: Daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkan Tip 1 Diyabet benzeri, vücudun zamanla oral antidiyabetiklerle birlikte dışarıdan insülin ihtiyacı duyabildiği tiptir.

Mody: Genç yaşlarda görülen Tip 2 Diyabet benzeri şeker hastalığı türüdür.

Şeker Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Aslında kesin bir tedavisi olmamakla birlikte hastalığın kronik bir rahatsızlık olduğu bilinmelidir. Diyabetin vücutta yapacağı tahribatı en aza indirmek adına hastaların veya hasta adaylarının yeme içmelerine, günlük düzenli egzersizlerine, stres yönetimi ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu hastalarda ilaveten düzenli olarak kan şekeri seviyesinin ölçülmesi diyabet hastalığının daha kolay kontrol altına alınmasını sağlayacaktır.