Ülseratif Kolit ve Crohn Hastalığında Ozon Tedavisi
Ülseratif Kolit ve Crohn Hastalığı kronik iltihabi barsak hastalıkları içerisinde yer almaktadır. İshal, kabızlık (ileri evrelerde), ateş, sık tuvalete çıkma, karın ağrısı, iltihaplı-kanlı dışkılama, kansızlık, halsizlik ve kilo kaybı ile seyrederler.
Hastalığın oluşumunda genetik ve çevresel faktörler etkilidir. Bu iki hastalık mide barsak sisteminde farklı bölgeleri etkilerler. Ülseratif kolit kalın barsakta yaygın bir tutuluma yol açarken Crohn hastalığı ise başta ince barsaklar olmak üzere ağızdan anüse kadar tüm sindirim sisteminin birkaç bölgesini parçalı şekilde etkileyebilir.
Genç ve orta yaş grubu hastalarda belirtiler biraz daha şiddetlidir. Her iki hastalıkta da ataklar ve iyileşme dönemleri birbirini takip eder. Tutulumun olduğu bölgelerde barsak duvarında ülserasyonlar, kanama, iltihaplanma, kalınlaşma, düzensizlik, barsak boşluğunda daralma görülür.
Tanı
Kan-dışkı tahlili
Endoskopi
Kolonoskopi
MRI
Biyopsi ile konulur
Tedavi
1. Medikal Tedavi
Antibiyotik
Kortizon
Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar
Biyolojik tedaviler
2. Cerrahi Tedavi
Mide veya barsaklarda delinme, apse veya fistül oluşursa cerrahi tedavi uygulanır.
3. Ozon Tedavisi
Ozon tedavisi hasarlı, iltihaplı barsak hücre ve dokularının dolaşımını-oksijenlenmesini artırarak iyileşmesini sağlar. Vücudun antioksidan sistemini iyileştirir ve bağışıklık sistemini düzenler.
İki şekilde yapılır;
a:) Kandan ozon tedavisi (majör otohemoterapi)
Haftada iki sefer olmak üzere toplam 10-15 seans uygulanır. Hastaya bir damaryolu açılır, özel ozon şişesi içerisine yaklaşık 100-125 ml kan alınır. Şişe içerisinde ozonlanan kan tekrar aynı damaryolundan hastaya verilir. Bu işlem yaklaşık 30 dk sürer.
b:) Rektal ozon tedavisi
Haftada 2 sefer olmak üzere toplam 10-15 seans uygulanır. Makat içine ilerletilen incecik, plastik bir sonda yardımıyla barsağa direk ozon gazı verilir. İşlem yaklaşık 10 dk sürer.